WAY TO GO - H SUPER FAIRTRADE ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΗΣ LIDL

Η Lidl προσπαθεί διαρκώς να διευρύνει την γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με βιώσιμα προϊόντα και εισάγει τώρα στην αγορά την  Super Fairtrade σοκολάτα ‘Way To Go’. Το κακάο που περιέχει η συγκεκριμένη σοκολάτα προέρχεται από την αειφόρο καλλιέργεια στη Γκάνα.

Από το τέλος του 2016, η Lidl χρησιμοποιεί αποκλειστικά κακάο από πιστοποιημένη καλλιέργεια για ολόκληρη τη γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό σημαίνει ότι το 100% των προϊόντων σοκολάτας ιδιωτικής ετικέτας Lidl είναι πιστοποιημένο από τη Fairtrade.
Με τη σοκολάτα ‘Way to Go’ κάνει ένα βήμα παραπέρα: Η Lidl παίρνει θέση, ως η πρώτη αλυσίδα λιανεμπορίου discount , για να καλύψει το κενό εισοδήματος των καλλιεργητών κακάο και να πιέσει για μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι καλλιεργητές κακάο επωφελούνται από την πώληση κάθε σοκολάτας 'Way To Go' διαμέσου πριμοδότησης για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Κάθε πώληση Way To Go σοκολάτας συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας για τους καλλιεργητές κακάο, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΚΑΟ

Η ‘Way To Go’ δεν είναι απλώς μια νόστιμη σοκολάτα, που διατίθεται σε 4 γεύσεις (γάλακτος, μαύρη, καραμέλα & θαλασσινό αλάτι αλλά και πεκάν & καρύδα). Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το πρόγραμμα πριμοδότησης που επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στους καλλιεργητές κακάο: Η Lidl αγοράζει 100% βιώσιμο κακάο από τους μικροκαλλιεργητές Kuapa Kokoo από τη Γκάνα. Με το πρόγραμμα πριμοδότησης από τη Fairtrade και τη Lidl, οι καλλιεργητές επωφελούνται από την πώληση κάθε σοκολάτας. Πρώτον, οι αγρότες λαμβάνουν πριμοδότηση από τη Fairtrade, καθώς έχουν δεσμευτεί για την καλλιέργεια κακάο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του συγκεκριμένου προγράμματος. Στη συνέχεια, η Lidl πριμοδοτεί επίσης τους μικροκαλλιεργητές με ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά σοκολάτα που πωλείται, το λεγόμενο «Πριμ βελτίωσης εισοδήματος».
Προκειμένου να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, το πριμ βελτίωσης εισοδήματος δεν καταβάλλεται σε μετρητά. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί σε δύο πρωτοβουλίες. Ως αποτέλεσμα, οι μικροκαλλιεργητές θα εκπαιδευτούν στη βελτιστοποίηση της βιωσιμότητας των μεθόδων καλλιέργειας και συγκομιδής τους. Θα εκπαιδευτούν σε πιο αποτελεσματικές και πιο ήπιες μορφές καλλιέργειας κακάο, για παράδειγμα, τεχνικές κοπής και ψεκασμού. Αυτό επιτρέπει στους καλλιεργητές κακάο όχι μόνο να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, γεγονός που θα αυξήσει το εισόδημά τους, αλλά συμβάλλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές όπου έλαβε χώρα η καλλιέργεια.
Επιπλέον, οι αγρότες θα εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια άλλων πρώτων υλών για την παραγωγή ρυζιού, μελιού και σαπουνιού και στις επιχειρηματικές πρακτικές. Αυτό θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν περισσότερες πηγές εισοδήματος και έτσι να γίνουν πιο ανεξάρτητοι από τις κυμαινόμενες τιμές των πρώτων υλών. Η «θετική» παρενέργεια για το περιβάλλον: Μια διαφορετική γεωργία θα ανακουφίσει το έδαφος στις περιοχές καλλιέργειας και θα αυξήσει τη βιοποικιλότητα.