Κακάο.

Κακάο

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ LIDL ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σοκολάτα: Ως μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου, η Lidl μεριμνά για να διασφαλίσει ότι οι πρώτες ύλες όπως το κακάο καλλιεργούνται με πιο βιώσιμο τρόπο. Αυτό διασφαλίζει, για παράδειγμα, ότι η προμμήθεια κακάο από την Αφρική θα εξασφαλίζει τα προς το ζην για πολλούς ντόπιους μαροπρόθεσμα. Επιπλέον, αφορά την προστασία του τροπικού δάσους ως σημαντικό οικοσύστημα.


Γι 'αυτό, για παράδειγμα, δεσμεύομαστε για βιώσιμη καλλιέργεια στη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, δύο σημαντικές χώρες καλλιέργειας κακάο. Εκεί, με τη βοήθεια της Lidl, οι ντόπιοι αγρότες εκπαιδεύονται στη βιώσιμη γεωργία προκειμένου να μάθουν πώς να καλλιεργούν κακάο χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.


Χάρη στα projects Way To Go και PROCACAO, οι καλλιεργητές κακάο εξοικειώνονται και με άλλες γεωργικές πρώτες ύλες που μπορούν να καλλιεργήσουν αποτελεσματικά στις φυτείες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες όχι μόνο επενδύσουν στη διασφάλιση των ίδιων μέσων διαβίωσής τους, αλλά και το περιβάλλον επωφελείται από περισσότερη βιοποικιλότητα. Χάρη στην πιο βιώσιμη γεωργία, οι μικροί παραγωγοί είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις διακυμάνσεις των τιμών. Επιπλέον και εξίσου σημαντικό, εξασφαλίζουν το εισόδημα και τα προς το ζην για τις επόμενες γενιές. 

Cοcoa

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το θέμα «κακάο»;

Η καλλιέργεια κακάο φέρνει συνήθως οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο παγκοσμίως, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την καλλιέργεια κακάο. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καλλιεργείται σε μικρές οικογενειακές φυτείες, ωστόσο μετά από χρόνια χρησιμοποιώντας ξεπερασμένες γεωργικές μεθόδους για την καλλιέργεια κακάο, δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν τις απαραίτητες αποδόσεις για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Αυτός είναι ο λόγος που στο παρελθόν τμήματα τροπικού δάσους εκκαθαρίστηκαν παράνομα και καταστράφηκε ο βιότοπος πολλών ειδών.

Αυτές οι μειώσεις στις αποδόσεις καθώς και η πίεση των τιμών οδηγούν σε χαμηλές ή άδικες αμοιβές για τους αγρότες κακάο και συχνά συνοδεύονται από παιδική και καταναγκαστική εργασία. Επιπλέον, η εργασία στις φυτείες είναι πολύ επικίνδυνη και σωματικά απαιτητική.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Η Lidl έχει επίγνωση της ευθύνης της ως μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου και ως εκ τούτου αναλαμβάνει οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη στις καθημερινές της δραστηριότητες. Προκειμένου να προστατεύουν τη γη τους και το τροπικό δάσος μακροπρόθεσμα και να εξασφαλίσουν ταυτόχρονα το εισόδημά τους, οι καλλιεργητές κακάο πρέπει να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Μέσω της περαιτέρω κατάρτισης, οι αγρότες μπορούν αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με επιτυχία στο μέλλον και να συμβάλουν στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης κακάο με βιώσιμο τρόπο. Επιπλέον, από το τέλος του 2016, το 100% του κακάο για ολόκληρη τη γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Lidl προέρχεται από πιστοποιημένη καλλιέργεια.

Fairtrade Κακάο στη Lidl

Fair Trade Logo.

Το κακάο ως συστατικό στα προϊόντα σοκολάτας μας

Η πρώτη ύλη του κακάο χρησιμοποιείται ως συστατικό στα προϊόντα της Lidl - κυρίως στη σοκολάτα, τα γλυκά, τα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και τα αλείμματα.

Από το τέλος του 2016, το 100% του κακάο για ολόκληρη τη γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Lidl προέρχεται από πιστοποιημένη καλλιέργεια. Αυτό ισχύει και για τα εποχικά προϊόντα όπως αυτά κατά τη διάρκεια του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.

Περαιτέρω σχετικά με το θέμα του πιστοποιημένου κακάο, συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς Fairtrade, Fairtrade Cocoa-Program, UTZ και Rainforest Alliance. Αυτό σημαίνει ότι το 100% των προϊόντων σοκολάτας ιδιωτικής ετικέτας Lidl είναι πιστοποιημένο από τη Fairtrade. Εστιάζοντας στην αγορά κακάο από πιστοποιημένη καλλιέργεια, η Lidl στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον τομέα της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και προασπίζεται την πιο βιώσιμη και μελλοντοσκοπική καλλιέργεια κακάο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση μας για τη βιώσιμη αγορά κακάο μπορείτε να βρείτε στην ανάλυση θέσεων για τη βιώσιμη αγορά του κακάο.